УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ АГРОСЕКТОРУ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ AGILE-ПІДХОДІВ - Марія Ігнатко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Аграрний сектор України є важливою складовою економіки, оскільки забезпечує значну частину ВВП, гарантує продовольчу безпеку на внутрішньому та зовнішньому ринках. Завдяки родючим землям наша країна посідає лідируючі позиції на світовій арені у виробництві зернових та олійних культур. Під час війни агропромисловість стає критично важливою, служить основним джерелом продовольства та підтримки економічної стабільності. Аграрна сфера забезпечує робочі місця для мільйонів українців, а також стимулює розвиток суміжних галузей. Нові виклики, спричинені війною, вимагають належного інвестування у відновлення та модернізацію аграрного сектору України. Крім того, агропромислове виробництво зазнає значних змін в умовах розвитку цифрової економіки. Такі трансформації вимагають застосування сучасних підходів до управління, які здатні забезпечувати адаптивність і гнучкість. Все більшої популярності в аграрному секторі набуває Agile, що підтвердив свою ефективність в ІТ-сфері. Ця новітня методологія дозволяє бізнесу оптимізовувати внутрішні процеси та оперативно реагувати на зміни ринку. У даній науковій статті проаналізовано інтеграцію Agile-підходів в управління агробізнесом за умов цифрової економіки. Виокремлено принципи Agile, що дозволяють підприємствам швидко реагувати на зміни та оптимізовувати управлінські процеси. Охарактеризовано основні Agile-методології та виділено найефективніші. Здійснено порівняльний аналіз підходів Scrum та Kanban у розрізі аграрної сфери. Наведено рекомендації для ефективного використання Agile-підходів в управлінні агропромисловим виробництвом. Змодельовано процес управління аграрним сектором із застосуванням Agile-методології. Виділено негативні сторони інтеграції сучасних методологій в управління агробізнесом. Зроблено висновки про покращення управлінських процесів в агропромисловому виробництві, забезпечення стійкості в умовах змінних ринкових тенденцій шляхом адаптації Agile-підходів.