РОЛЬ ЗМІ В АНТИКОРУПЦІЙНІЙ ПОЛІТИЦІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ - Артем Хаванов (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Стаття присвячена дослідженню ролі засобів масової інформації (ЗМІ) в антикорупційній політиці та їх впливу на економічну безпеку держави. Корупція є значною загрозою для економічної стабільності та зростання, підриваючи довіру до державних інститутів, збільшуючи економічні ризики та знижуючи інвестиційну привабливість країни. В умовах глобалізації ЗМІ стають ключовим інструментом у боротьбі з корупцією, виступаючи посередниками між суспільством та владою, забезпечуючи прозорість та підзвітність дій державних органів. Дослідження показує, що рівень свободи преси є важливим фактором, який визначає ефективність ЗМІ у боротьбі з корупцією. У країнах із високим рівнем свободи слова та незалежності журналістів антикорупційні розслідування ЗМІ сприяють зміцненню економічної безпеки, виявляючи корупційні схеми та спонукаючи державні структури до вжиття антикорупційних заходів. Яскравим прикладом є розкриття офшорних схем у рамках публікації «Панамських документів», що призвело до глобальних змін у податковому регулюванні та зміцненні економічної стабільності низки держав. Однак у країнах з обмеженою свободою преси роль ЗМІ в антикорупційній політиці суттєво ослаблена. Державний контроль за медіа обмежує можливості для проведення журналістських розслідувань та оприлюднення корупційних схем, що веде до зміцнення корупції та ослаблення економічної безпеки. Дослідження також виявляє ризики маніпуляції ЗМІ для дискредитації політичних опонентів в авторитарних режимах, що негативно позначається на рівні суспільної довіри до медіа та знижує їхній потенціал у боротьбі з корупцією. Стаття наголошує на необхідності зміцнення незалежності ЗМІ, захисту журналістів та розвитку міжнародного співробітництва у сфері антикорупційних розслідувань. Ці заходи сприяють створенню прозорої та стабільної економічної системи, що зрештою зміцнює економічну безпеку держави. Дослідження робить висновок про те, що незалежні та вільні ЗМІ є одним із ключових факторів успішної антикорупційної політики та необхідні для забезпечення економічної безпеки на національному та міжнародному рівні.