СТРАТЕГІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ БІЗНЕС-МОДЕЛІ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Людмила Шостак; Маргарита Садовська; Софія Матвійчук (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Дана стаття присвячена аналізу ключових елементів, які впливають на розвиток та адаптацію бізнес-моделей в умовах швидкого технологічного прогресу. Авторами обґрунтовано, чому бізнесам необхідно впроваджувати цифрові технології для збереження конкурентоспроможності в умовах сучасного ринку. Описано основні компоненти бізнес-моделі, такі як ціннісна пропозиція, цільова аудиторія, канали продажів, а також структура витрат і доходів. Акцентується увага на значенні інновацій для формування конкурентоспроможної бізнес-моделі, а також роль досліджень і розробок у цьому процесі. В процесі дослідження авторами розглянуто використання даних для прийняття обґрунтованих рішень і покращення бізнес-процесів. Підкреслюється необхідність зміни корпоративної культури та структури організації для успішної реалізації цифрової трансформації. У даному дослідженні аналізується вплив новітніх технологій на структуру та функціонування бізнес-моделей, зокрема, на процеси створення вартості, взаємодію з клієнтами та управління ресурсами. Окрема увага приділяється методам адаптації підприємств до цифрових змін, включаючи використання аналітики даних, автоматизації та інтеграції цифрових платформ. Розкривається роль інновацій у створенні конкурентних переваг та необхідність гнучкості бізнес-моделей для реагування на швидкі зміни ринкового середовища. Стаття надає практичні рекомендації для менеджерів щодо оптимізації бізнес-процесів у контексті цифрової трансформації. У сучасному світі цифрова трансформація стає ключовим фактором, що впливає на успіх підприємств у різних секторах економіки. Цей процес вимагає перегляду традиційних бізнес-моделей і впровадження нових стратегій, що дозволяють адаптуватися до швидко змінюваного ринкового середовища. Формування ефективної бізнес-моделі в умовах цифровізації передбачає не лише впровадження новітніх технологій, але й гнучкість у управлінні ресурсами, інноваційний підхід до створення вартості та зміцнення взаємозв'язків із клієнтами. У цьому контексті стратегічні аспекти бізнес-моделей набувають особливої ваги, оскільки підприємства повинні визначити, як інтегрувати цифрові рішення у свою діяльність, щоб забезпечити стійкість і конкурентоспроможність. Дослідження цих аспектів є критично важливим для розуміння нових можливостей і викликів, що постають перед підприємствами в епоху цифрових технологій. У статті акцентується увага на необхідності інтеграції цих стратегічних аспектів для формування ефективної та стійкої бізнес-моделі в умовах цифрової трансформації.