ОРГАНІЗАЦІЯ, КОНТРОЛЬ ТА ЛІДЕРСТВО У РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ - Вікторія Артюшок; Наталія Далюк (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
У статті наведена характеристика місця та ролі організаційних структур, управлінської функції контролю та стилів лідерства у процесі розробки й реалізації інноваційних проєктів. Проведено аналіз попередніх досліджень, пов’язаних з теоріями організації, лідерства та контролю. Стаття обговорює основні концепції закритих та відкритих інновацій. Закриті інновації передбачають створення ідей у межах самої компанії з фокусом на захист інтелектуальної власності. Водночас концепція відкритих інновацій підкреслює важливість обміну знаннями з зовнішніми партнерами для пришвидшення інноваційних процесів і підвищення конкурентоспроможності. Значна увага приділена ролі лідера в управлінні інноваціями. Лідери, що орієнтовані на відкриті інновації, створюють культуру співпраці, сприяють змінам та підтримують навчання працівників. Висвітлено основні характеристики лідерів, які успішно впроваджують інноваційні стратегії: формування інноваційної культури, підтримка змін, навчання та розвиток співробітників, а також активізація комунікації як всередині організації, так і з зовнішніми партнерами. Зазначено, що інноваційні проєкти вимагають від організацій високого рівня гнучкості та адаптивності. Досягнення балансу між формальними структурами, що забезпечують стабільність, і неформальними, які сприяють творчості, є ключовим завданням для сучасного управління. У статті наголошується на важливості механізму контролю для регулювання процесу реалізації інноваційного проєкту, який функціонує як набір інструментів для управління динамікою організаційної структури у процесі реалізації інноваційних проєктів. Особливу увагу приділено механізмам формального та неформального контролю. Формальний контроль (поведінковий і результативний) зосереджений на регламентації та стандартизації процесів, тоді як неформальний контроль (груповий і самоконтроль) сприяє культурі довіри та мотивації. Визначено, що трансформаційне лідерство є найбільш оптимальним стилем для контролю та успішної реалізації інноваційного проєкту. Трансформаційні лідери створюють сприятливе середовище для інновацій, де працівники готові до експериментів і нестандартних рішень, що сприяє успіху інноваційних проєктів і підвищує конкурентоспроможність організації на ринку.