РОЛЬ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ Ф’ЮЧЕРСНИХ КОНТРАКТІВ НА ОРГАНІЗОВАНИХ ТОВАРНИХ РИНКАХ - Андрій Масло (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У статті розглянуто роль та економічне призначення ф’ючерсних контрактів. Відзначено, що посилення цінової волатильності на міжнародних організованих ринках через геополітичну та макроекономічну нестабільність обумовлює зростаючу роль біржової торгівлі ф’ючерсними контрактами. На основі узагальнення наявних поглядів, здійснено уточнення економічної сутності ф’ючерсних контрактів на організованих товарних ринках, як виду деривативних контрактів стандартизованої форми, яка розробляється і затверджується біржами у вигляді ф’ючерсних специфікацій і може обертатись виключно на товарних біржах та передбачає організаційно-економічні умови біржової купівлі-продажу базових активів із зобов’язаннями їх виконанням у майбутньому до настання часу експірації у розрахунковий спосіб або з поставкою базових активів. Встановлено, що ф’ючерсна та спотова торгівля досить тісно взаємопов’язані й ф’ючерсні ціни являються продовженням або похідними від спотових цін. Відзначено, що торгівля ф’ючерсними контрактами на організованих товарних ринках передбачає можливість використання наступних груп базових товарних активів: енергоресурси, аграрна продукції, метали, інші активи. Встановлено, що виникнення ф’ючерсних контрактів на міжнародних організованих товарних ринках стало результатом еволюції біржових контрактів та пошуку ефективних інструментів для прогнозування майбутньої цінової кон’юнктури й управління ціновими ризиками. Проведена оцінка обсягів міжнародної біржової торгівлі ф’ючерсними контрактами, на основі використання статистичних даних Асоціації ф’ючерсної індустрії, свідчить про те, що з 2014 р. по 2024 р. кількість укладених ф’ючерсів на провідних товарних біржах світу зросла з 12,2 млрд угод – до 29,5 млрд угод, а приріст міжнародної біржової торгівлі ф’ючерсними контрактами на товарні та фінансові базові активи склав 142 %. Визначено економічне призначення ф’ючерсних контрактів на основі розгляду їх функціонального використання в ринковій економіці. Наведено основні напрями розвитку міжнародної біржової торгівлі ф’ючерсними контрактами.