МАРКЕТИНГОВЕ ПЛАНУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕФЕКТИВНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РІШЕНЬ ПІДПРИЄМСТВА - Вячеслав Македон; Олег Ковнір (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі маркетингового планування як інструменту ефективної реалізації інвестиційних рішень підприємства, акцентуючи увагу на його багаторівневій структурі та взаємозв’язку з управлінням ризиками. У роботі розглядається, як маркетингові стратегії сприяють обґрунтуванню інвестиційних проєктів, підвищенню їхньої привабливості та зниженню невизначеності в умовах динамічного ринкового середовища. Метою дослідження є аналіз сутності та структури маркетингового планування як системи, що підтримує інвестиційні рішення, а також розробка рекомендацій щодо його інтеграції в управління проєктами для підвищення їхньої ефективності та зниження ризиків. У роботі використано загальнонаукові методи, зокрема аналіз і синтез для декомпозиції маркетингового планування на аналітичний, стратегічний та операційний компоненти з подальшим узагальненням їхньої ролі в інвестиційній діяльності, а також системний підхід для оцінки взаємозв’язків між маркетинговими стратегіями та іншими підсистемами підприємства, такими як фінанси й виробництво; матеріали дослідження базуються на теоретичних джерелах, даних про маркетингові інструменти та практичних прикладах інтеграції. Отримані наукові результати включають виявлення маркетингового планування як багаторівневої системи, що знижує інвестиційні ризики завдяки аналізу ринку, прогнозуванню продажів і стратегіям просування, обґрунтування синергетичного та адаптивного підходів до його інтеграції в інвестиційні рішення, а також розробку моделі використання маркетингових інструментів, таких як сегментація, брендинг і моніторинг, для оптимізації фінансових потоків і підвищення конкурентоспроможності проєктів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленням аналізу цифрових інструментів маркетингового планування, таких як Big Data та штучний інтелект, для прогнозування ринкової поведінки, а також із розробкою стандартів інтеграції маркетингових стратегій в інвестиційні проєкти в умовах різних галузей і регіональних особливостей, що сприятиме формуванню універсальних управлінських практик.