ПЕРСОНАЛІЗАЦІЯ ТАРГЕТОВАНОЇ РЕКЛАМИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ: ПЕРЕВАГИ ТА СКЛАДНОЩІ - Владислав Медведєв (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У статті досліджено теоретичні основи персоналізації таргетованої реклами в соціальних мережах як ключового інструменту маркетингових комунікацій, переваги та складнощі застосування для підприємств. Визначено роль таргетованої реклами в соціальних мережах, основні переваги персоналізованої реклами, зокрема підвищення взаємодії зі споживачами, оптимізація використання рекламного бюджету, зростання конверсії, покращення лояльності до бренду. А також виокремлені потенційні проблеми, які можуть виникнути під час впровадження таргетованої реклами в процесі реалізації персоналізованих кампаній, серед яких технічні обмеження, проблеми конфіденційності даних, етичні питання, ризики невірної сегментації, висока конкуренція. Було розглянуто найпопулярніші соціальні мережі, основні інструменти і технології, які надають платформи для налаштувань таргетингу. Детально проаналізовано і виокремлено можливі шляхи розвитку, а також сформовані рекомендації для компаній, які розглядають можливість впровадження таргетованої реклами у своїх маркетингових стратегіях. Формування ефективної маркетингової стратегії з використання таргетованої реклами в соціальних мережах є важливим елементом інноваційного розвитку, що дозволяє підприємства активно продавати свої товари чи послуги, адаптуватися до ринкових умов і підвищувати власну конкурентоспроможність. Основними теоретичними засадами цього процесу є: вибір платформи для реклами – залежить від інтересів і віку цільової аудиторії; визначення типу таргетингу - вибір певного типу залежить від цілей підприємства, а також продукту чи послуги яку рекламують; аналіз даних про клієнтів – дозволяє швидко адаптувати кампанії під зміни трендів чи поведінки споживачів; автоматизація процесів та використання ШІ – дозволяє суттєво підвищити точність налаштувань рекламних кампаній і знизити витрати на підготовку і запуск. Розвиток персоналізованої таргетованої реклами є одним з ключових аспектів конкурентоспроможності підприємств у цифровому середовищі, який дозволяє підвищити ефективність реклами, а також адаптувати рекламні кампанії до кожного споживача індивідуально, забезпечуючи лояльність клієнтів до бренду.