Сучасні тенденції розвитку виробництва зерна в Україні та світі - А.І. Сухоставець; М.С. Соловей (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2019)
У статті розкрито основні особливості вирощування зернових культур. У дослідженні представлено економічне значення зернових культур та тенденції їх змін у світі, а потім і на рівні України. Найбільшим виробником пшениці в світі є Європейський Союз, але його перевага над іншими країнами буде продовжувати зменшуватися. Передбачається, що перше місце займуть Китай та Індія. Важливими виробниками пшениці є також країни Чорноморського регіону та США, проте найвищий приріст серед десятки кращих виробників спостерігається в Україні. Основними виробниками фуражного зерна є США, Китай та Європейський Союз. Було представлено зміни площі посівів, наборів та валових зборів. Порівнювались напрями розподілу зернових культур за останній період. Визначено напрями змін на ринку зернових культур в Україні. В Україні площа вирощування та рівень урожайності були стабільними. Ключовим напрямком розвитку ринку зерна в Україні є розширення експорту.