Підвищення якості та безпеки продовольства в Україні - І.В. Кошкалда; Л.В. Шелудько (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2018)
Висвітлено стан якості та безпечності продовольства в Україні. Визначено основні загрози при використанні неякісної сировини для виробництва продуктів харчування. Проаналізовано стан системи контролю за якістю продовольчих продуктів та запропоновано рекомендації щодо удосконалення роботи державних контролюючих органів. Розроблено схему комплексної системи виробництва і споживання якісної та безпечної продукції в основу якої покладено поєднання роботи органів державного контролю якості та безпеки продовольства і безпосередньо самих виробників та учасників продовольчого ринку. Запропоновано в основу системи забезпечення якості продовольства включити підхід НАССР, використовувати Кодекс усталеної практики та схем Декларації якості. Для досягнення узгодженості роботи державних контролюючих органів та виробників якісного та безпечного продовольства запропоновано системний підхід який передбачає уточнення і розмежування функцій і повноважень всіх учасників.