Облік виробничих витрат у молокопродуктовому підкомплексі - Ільїн, В.Ю. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2018)
У статті розкрито сучасний стан підприємств молокопродуктового підкомплексу який характеризується зменшенням поголів’я корів та обсягів виробництва молока. Наведено що ефективне функціонування молокопродуктового підкомплексу можливе лише за умови рентабельної діяльності підприємств аграрного сектору. Визначено стратегічні напрями розвитку молокопродуктових підприємств. Розроблена класифікація видів контролю витрат молокопереробних підприємств. Доказано, що особливо важливим видом внутрішнього контролю для сучасних молокопереробних підприємств є внутрішньогосподарський контроль. Обґрунтовано, що основними засобами попереднього контролю є маркетинг, тобто вивчення тенденцій та перспектив попиту та пропозиції на ринках збуту молочної продукції з ціллю визначення структури та обсягів продажу, планування собівартості продукції. Виявлені очікувані переваги створення вертикально-інтегрованих холдингів в молочній промисловості. Доведено, що в сучасних умовах розвитку ринку молочної продукції в Україні для крупних виробників домінуючою повинна стати інвестиційна стратегія. Встановлено, що ефективне функціонування молокопереробних підприємств залежить від загального стану економіки як цілісної системи, розвиток якої забезпечується державними заходами, та внутрішніх чинників формування їх конкурентоспроможності. Зроблено висновок, що на більшості молокопереробних підприємств нормативне господарство не відповідає вимогам оперативного, ефективного обліку та контролю за виробничими витратами.