Аналіз існуючих підходів до побудови організаційно-економічного механізму формування та розвитку інноваційного потенціалу підприємств легкої промисловості - Ніфатова, О.М.; Пузирьова, П.В. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2020)
В статті проведено аналіз праць науковців, який дає підстави узагальнити, що структура організаційно-економічного механізму інноваційної діяльності на промисловому підприємстві в загальному вигляді може бути подана як низка поетапних кроків. Така послідовність дозволяє на підставі отриманих результатів сформувати обґрунтований збалансований комплекс заходів для реалізації обраної стратегії. Варто зазначити, що перед тим, як перейти до реалізації механізму, подальша увага має бути зосереджена на виборі інструментарію реалізації інноваційних заходів, доборі учасників, визначенні джерел фінансування та оптимізації їх структури. Доведено, що оскільки основою ефективного функціонування промислових підприємств є вдосконалення організаційно-економічного механізму управління інноваційним потенціалом у напрямі ефективного розвитку наявних інноваційних ресурсів, то процес розроблення організаційно-економічного механізму управління інноваційним потенціалом підприємств включає комплекс відповідного методологічного, методичного та організаційного інструментарію. Використання на практиці запропонованого організаційно-економічного механізму управління формуванням та розвитком інноваційного потенціалу інтегрованих структур бізнесу підприємствами легкої промисловості дозволить: сформувати конкретні стратегічні цілі щодо формування та розвитку інноваційного потенціалу підприємств легкої промисловості; розробити та впровадити інноваційну стратегію розвитку підприємства на основі визначеної моделі розвитку інноваційного потенціалу; виявляти конкурентоспроможні підприємства за рівнем їх інноваційного потенціалу; створити та підтримувати економічно вигідні відносини зі стейкхолдерами інноваційного процесу; запроваджувати інноваційні стратегічні рішення щодо подальшої інноваційної реструктуризації підприємств, залучення коштів стейкхолдерів, упровадження результатів НДДКР та диверсифікації продукції; здійснити прогноз та провести реальне оцінювання ефективності використання та реалізації інноваційного потенціалу підприємства.