Управління інтелектуальним капіталом підприємством, як засіб підвищення конкурентоспроможності - Літвінов, О.С. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2018)
В статті обґрунтовано виняткове значення інтелектуального капіталу, як фактору підвищення конкурентоспроможності підприємства у постіндустріальних реаліях розвитку економіки. Під інтелектуальним капіталом підприємства запропоновано розуміти сукупність економічних відносин між підприємцями, персоналом і суб’єктами зовнішнього середовища щодо формування, споживання та відтворення знань. Елементи інтелектуального капіталу згруповано на чотири групи: людський капітал, капітал відносин, інтелектуально-технологічний капітал та організаційний (структурний) капітал. Управління інтелектуальним капіталом підприємства повинно базуватись на розумінні ключового значення відтворення знань на підприємстві у всіх його формах. Весь процес руху інтелектуального капіталу можна розділити на три стадії, які умовно можна назвати стадіями формування, споживання та відновлення. На другій стадії виробниче споживання інтелектуального капіталу в процесі інтелектуальної діяльності не тільки призводить до зменшення його вартості в результаті впливу морального зносу, але й ще може забезпечити її приріст.