Економічні аспекти ведення бізнесу в сфері бджільництва в Україні - Шкарупа, О.В.; Треус, А.А. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2018)
Бізнес у сфері бджільництва має достатньо високий потенціал для розвитку в Україні. В даний час бджолярі використовують лише 10% галузевого потенціалу. Природні умови України дозволяють значно збільшити частку вітчизняних продуктів бджільництва на міжнародному ринку. У статті зроблено спробу дослідити реальний стан цієї сільськогосподарської галузі за допомогою відкритих ресурсів та даних, отриманих після опитування бджолярів. До уваги не брались промислові підприємства оскільки дані, отримані з відкритих джерел показують, що вони не є основними гравцями на ринку продуктів та послуг бджільництва в Україні. Наприклад, якщо говорити про виробництво меду, то великі підприємства займають лише 1,5% цієї ринкової ніші. Бджільництво в Україні стикається з проблемами законодавчого регулювання та економічними проблемами, такими як низькі закупівельні ціни на мед та відсутність державної підтримки галузі. У досліджені подано рекомендації щодо вдосконалення ведення бізнесу у сфері бджільництва, які базуються на результатах опитування та прикладах з досвіду інших країн. У дослідженні показано, як в Україні розвивається реалізація меду та інших видів товарів і послуг бджільництва (прополісу, воску, бджолосімей, пилку, маточного молочка, послуг запилення, апітуристичні послуги). Попередні економічні дослідження в цій галузі були зосереджені в основному на виробництві меду та базувались на даних з відкритих джерел і експертних опитувань. А у дослідженнях розвитку кооперативного руху не враховувалось бажання окремих бджолярів приєднуватися до кооперативів. Усі вищезгадані аспекти були враховані у даному дослідження.