Селективна функція конкуренції у середовищі сільськогосподарських підприємств - Яців, І.Б. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2018)
У статті розглядається суть селективної функції конкуренції. Досліджували відображення селективного впливу конкуренції на динаміку кількості економічно активних сільськогосподарських підприємств. Встановлено, що вплив селективної функції конкуренції в сільському господарстві є слабшим, аніж у інших основних галузях економіки. Проаналізовано особливості впливу конкуренції на динаміку кількості й економічну активність різних за розмірами сільськогосподарських підприємств Львівської області. Розглянуті варіанти наслідків низької конкурентоспроможності для середніх та великих сільськогосподарських підприємств: жорсткий – припинення діяльності, пом’якшений – перехід середніх підприємств у категорію малих унаслідок втрати частини ресурсного потенціалу. Досліджували особливості реакції сільськогосподарських виробників на чинники конкурентного середовища в рослинницьких і тваринницьких галузях. Відзначено позитивний вплив селективної функції конкуренції на технологічну ефективність виробництва продукції в сільськогосподарських підприємствах.