Проблеми удосконалення міжбюджетних відносин в умовах реформи децентралізації - Сірик, З.О. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2020)
У статті розглянуто особливості застосування бюджетних механізмів і формування міжбюджетних відносин в Україні. Показано динаміку доходів і видатків бюджетів в Україні різних рівнів, 2000-2019 роки. Визначено темпи зміни доходів і видатків бюджетів в Україні різних рівнів, 2000-2019 роки та частка доходів і видатків місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України з трансфертами і без, 2000-2019 роки. Узагальнено механізми державної підтримки місцевих бюджетів в Україні. Показано структуру фінансування інфраструктурних інвестицій об’єднаних територіальних громад в Україні, 2016-2018 роки, %. На основі соціологічного опитування виявлено ефективність використання органами місцевого самоврядування субвенцій і дотацій.