Нові маркетингові технології просування товару - Сергієнко, Олександр (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Сфера маркетингу зазнала значних змін під впливом сучасних технологій, адже споживачі змінили спосіб пошуку товарів та здійснення покупок. Традиційні методи просування є дорогими, проте вони не завжди дають змогу охопити всю цільову аудиторію. Отже, маркетинг у цифровому світі має вирішальне значення для бізнесу та може суттєво вплинути на його зростання. Стрімкий технологічний прогрес створює дедалі більше інструментів для просування товарів саме в Інтернеті. Інтернет-маркетинг, своєю чергою, значною мірою допомагає аналізувати попит та пропозиції конкурентів, а також у деяких випадках тестувати продукт. У статті досліджено дефініцію «просування», її основні поняття, види та функції, можливі шляхи збільшення прибутку та попиту на товар. Визначено, що під просуванням здебільшого розуміють діяльність підприємства, спрямовану на стимулювання попиту на товари та послуги, а також на формування позитивного іміджу. Розкрито сучасні методи охоплення цільової аудиторії та просування товарів на ринку. З’ясовано основні напрями та завдання просування товарів. Окреслено сучасні інструменти просування, зокрема зосереджено увагу на сучасних маркетингових інструментах просування товарів, а саме контент-маркетингу, перевагами якого є дешевизна та адаптація контенту під вибрану цільову аудиторію, та Sоcіal Mеdіa Markеtіng (SMM) який має невисоку вартість витрат; потенційне широке охоплення користувачів соціальних медіаканалів; відсутність нав’язливості, характерної для традиційної реклами; гарантований вірусний ефект тощо. Визначено їхні основні переваги та недоліки. Ураховуючи, що маркетинг соціальних мережах залишається ефективним та незамінним інструментом для маркетологів, досліджено сучасний медіаринок, зокрема використання соціальних мереж із метою просування товарів та створення позитивного іміджу для бренду. За результатами дослідження сформовано висновки щодо доцільності розроблення стратегії просування товарів за допомогою сучасних технологій у мережі Інтернет. Стратегія просування товарів дасть змогу вчасно реагувати на зміни настроїв споживачів, поведінку конкурентів та адаптуватися до викликів ведення бізнесу.