Оцінка ризиків стратегічного управління телекомунікаційними підприємствами в умовах цифрової економіки - Сазонова, Світлана (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Потреба оцінки ризиків стратегічного управління телекомунікаційними підприємствами і прогнозування його змін відчуває як керівництво телекомунікаційних підприємств, так і їхні контрагенти, інвестори та інші зацікавлені користувачі телекомунікаційних послуг. Як наслідок, виявлення несприятливих тенденцій розвитку підприємства, диференціація чинників впливу, вибір методу їх оцінки, проведення оцінки з подальшою інтерпретацією результатів набувають першорядного значення через загрозу втрати контролю управління підприємством. Але, незважаючи на велику кількість різних моделей оцінки ризику стратегічного управління, у сучасній економічній науці немає єдиного формалізованого підходу, а також не окреслено методи оцінки ризиків саме для телекомунікаційних підприємств. Кожна модель спирається на свою групу показників та нормативних значень. Саме тому для отримання об’єктивної інформації про стан стратегічного управління телекомунікаційними підприємствами необхідно використовувати моделі різних авторів. Окрім цього, слід розглянути показники, необхідні для прогнозування стратегічного управління телекомунікаційними підприємствами в умовах цифрової економіки, а також розробити можливі їх модифікації, які застосовуються безпосередньо до телекомунікаційних підприємств. Наведений порядок дій, безумовно, допомагає виявити слабкі місця в діяльності досліджуваних економічних суб’єктів, а разом із цим з’ясувати, чи зможуть великі телекомунікаційні підприємства стати основними, за допомогою яких удасться реалізувати такий масштабний проєкт як «Україна 2030е – країна з розвитою цифровою економікою», та національний проєкт «Стратегія цифрового розвитку економіки та високих технологій на період до 2030 року». У статті досліджено та систематизовано погляди науковців щодо визначення методів оцінки ризиків телекомунікаційних підприємств; уточнено сутність оцінки ризиків стратегічного управління в умовах цифрової економіки, яка стрімко розвивається у сучасних реаліях, змінюючи суть бізнесу та трансформуючи суспільство у напрямі повної цифровізації; окреслено найбільш перспективні методи оцінки стратегічного управління телекомунікаційними підприємствами та надано експертну оцінку можливості застосування відомих методів для оцінки ризиків стратегічного управління до сучасних телекомунікаційних підприємств та надано рекомендації щодо їх застосування з метою розвитку цифрової економіки України.