Цільові бюджетні фонди як складник фіскального механізму регулювання інвестиційних процесів в Україні - Руденко, Вікторія (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Формування цільових бюджетних фондів зумовлене тим, що одним із недоліків здійснення видатків бюджету є знеособлення коштів і, як наслідок, можливість недостатнього забезпечення інвестиційного розвитку, особливо в умовах бюджетного дефіциту. Тому виникла потреба у відокремлених від бюджету цільових фондів, які зазвичай мають закріплені за ними доходні джерела. Такі фонди дають змогу державі ефективніше акумулювати фінансові ресурси і витрачати їх відповідно до цільового призначення, зокрема для активізації інвестицій. Недостатня наукова обґрунтованість доцільності формування цільових бюджетних фондів і нетривалий період їх функціонування в Україні зумовлюють необхідність поглибленого вивчення теоретико-прикладних засад їх створення та використання, а також визначення ролі у фіскальному механізмі регулювання інвестиційних процесів. Статтю присвячено дослідженню змісту й характерних ознак цільових бюджетних фондів, розгляду особливостей їх формування та використання в Україні та обґрунтуванню їхнього впливу на інвестиційні процеси. Специфіка наукових завдань, що становлять предмет дослідження, вимагала використання комплексу спеціальних методів, застосування яких допомогло висвітлити проблематику функціонування цільових бюджетних фондів в Україні та з’ясувати їх роль у регулюванні інвестиційних процесів. Досліджено переваги формування та характерні риси функціонування цільових бюджетних фондів. Визначено особливості здійснення вимушених інвестицій за рахунок резервного фонду бюджету. Здійснено аналіз витрачання коштів на інвестиційні цілі Державного фонду регіонального розвитку, Державного дорожнього фонду, Державного фонду поводження з радіоактивними відходами та Державного фонду розвитку водного господарства. У результаті дослідження з’ясовано, що використання коштів цільових бюджетних фондів стикається з низкою проблем нормативно-правового та організаційно-управлінського характеру. Обґрунтовано, що за умов внесення необхідних змін у законодавство зазначені фонди перетворяться на потужний складник фіскального механізму регулювання інвестиційних процесів в Україні.