Концептуальна модель методології форсайту у стратегічному управлінні освітньої галузі - Баженков, Євген (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
У статті розглянуто методологію форсайту, як інструмента для залучення стейкхолдерів у процес розробки та впровадження структурно-функціональної модернізації на ринку освітніх послуг України через транспарентний діалог у національному та міжнародному просторі. Дано визначення поняттю «Форсайт». Визначені міжнародні науковці, які забезпечили значний внесок у становлення і розвиток теорії та методології форсайту. Окреслено базові концептуально-методичні принципи методології форсайту для освітньої галузі. Проаналізовано важливість дотримання концептуально-методичних принципів методології форсайту. Закцентовано на важливості застосування системного підходу в дослідженні об’єктів методології форсайту. Проілюстровано сегменти системного підходу у методології форсайту. Визначено основні цінності методології форсайту для освітньої галузі та акцептовано фокусацію методології форсайту. Проаналізовано комунікативні технології методології форсайту. Визначено основні компоненти, які містить методологія форсайту та фактори, які забезпечують актуальність застосування методології форсайту у освітній галузі та особливості реалізації методології форсайту. Дано визначення поняттю «Валідність». Визначено стан освітньої галузі країни в умовах глобальних викликів та тенденції та проблеми сучасного розвитку соціально-економічного середовища. Розглянуто досвід використання методологія форсайт у Європейському Союзі. Досліджено основні групи інструментального забезпечення методології форсайту у видавничій галузі. Виокремлено найбільш застосований інструментом методології форсайт. Розглянуто сегменти підходу до класифікації інструментів методології форсайт. Проілюстровано концептуальну модель методології форсайту у стратегічному управлінні освітньої галузі. Наведено приклади застосування методології форсайту. Зроблено висновки важливості застосування методології форсайт в стратегічному управлінні освітньої галузі.