Визначення структурно-функціональних компонентів механізму формування фінансово-економічних результатів діяльності сільськогосподарських підприємств - Лизак, Михайло (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
Метою дослідження є визначення структурно-функціональних компонентів механізму формування фінансово-економічних результатів діяльності сільськогосподарських підприємств. Дана тема є актуальною, оскільки агарний сектор економіки України формує основну масу валютної виручки для країни, яка впливає на валютний курс і, відповідно, на купівельну спроможність громадян. А правильне визначення структурно-функціональних компонентів механізму формування фінансово-економічних результатів діяльності сільськогосподарських підприємств неодмінно призведе до поліпшення цих результатів. У роботі використано такі методи: систематизації та узагальнення – під час дослідження теоретичних поглядів науковців щодо поняття «механізм», абстрактно-логічний метод – для визначення структурно-функціональних компонентів механізму формування фінансово-економічних результатів діяльності сільськогосподарських підприємств. Проаналізовано теоретичні засади механізму формування фінансово-економічних результатів діяльності сільськогосподарських підприємств. Виявлено, що поняття «механізм» має складну ієрархічну будову й є сукупністю низки компонентів. З’ясовано, що механізм формування фінансово-економічних результатів діяльності сільськогосподарських підприємств можна позиціонувати через призму концептуальних засад, що складаються з таких структурно-функціональних компонентів, як інституційно-регламентний базис, організаційно-управлінська підсистема, аналітично-моніторинговий апарат та виробничо-технологічний блок. Установлено, що механізм формування фінансово-економічних результатів діяльності сільськогосподарського підприємства є невід’ємним структурним елементом налагодження його ефективних виробничо-господарських бізнес-процесів, який у системній взаємодії з іншими управлінськими сегментами підприємства (система менеджменту, кадрове забезпечення, маркетингова політика, збутова діяльність тощо) визначає динамічні параметри конкурентоспроможності підприємства та перспективи його розвитку на аграрному ринку.