Рейтингування регіонів України за показниками добробуту населення - Вдовин, Мар’яна; Міщук, Тетяна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
Стаття присвячена актуальним проблемам оцінки добробуту населення регіонів України. Авторами запропонована система показників добробуту населення. Застосовано методику побудови інтегральної оцінки життєвого рівня регіонів України за різними підходами та виконано розрахунки за даними 2021 року. Рейтингування здійснено з урахуванням таких показників: кількість наявного населення, демографічне навантаження особами у віці 65 років і старше (на 1000 осіб у віці 15-64 роки), середній вік, експорт товарів та послуг, імпорт товарів та послуг, загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, індекс споживчих цін, викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря від пересувних джерел забруднення, кількість лікарняних закладів, кількість закладів вищої освіти. Наголошено на перевазі цього методу, оскільки він дає можливість об’єктивно оцінити стан речей та базується на використанні офіційних даних державних установ. Перелічено етапи алгоритму проведення комплексної оцінки соціально-економічного потенціалу регіону, зокрема процедури стандартизації та вибору вагових коефіцієнтів. Враховано розмежування між процедурою стандартизації показників-стимуляторів та показників-дестимуляторів. На основі отриманих даних здійснено рейтингування, а саме визначено та представлено місце кожного регіону України за рівнем добробуту населення, а також за значенням комплексної оцінки взаємозв’язку різних його сфер. Здійснено візуалізацію результатів ранжування регіонів України за показниками добробуту населення. Виконано також перевірку узгодженості результатів використаних способів за допомогою коефіцієнта конкордації та перевірку на значимість отриманого значення останнього за допомогою коефіцієнта Пірсона. Особливу увагу також сконцентровано на тому, що саме комплексна статистична оцінка добробуту населення дає можливість дослідити чинники, що впливають на об’єкт дослідження, на економічну систему загалом.