МЕТОДИКА РОЗВ’ЯЗАННЯ ОПТИМІЗАЦІЙНИХ ЗАДАЧ МЕТОДОМ МІНІМАЛЬНОЇ ВАРТОСТІ ЗАСОБАМИ VBA MICROSOFT EXCEL - Артемов, Владислав; Мовчан, Тетяна; Бахчеван, Евеліна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
Статтю присвячено проблемі автоматизації розрахункового алгоритму розподільчого методу для переходу від статичних обчислень до динамічних з використанням методів лінійного програмування. На сучасному етапі ринкових відносин, як міжнародних, так і вітчизняних, особливу роль відіграє логістика, яка реалізується системою менеджменту, логістичними підрозділами, устаткуванням, що виражається у реалізації транспортного, технічного, матеріального забезпечення. Під час дослідження різних галузей економіки, математичне моделювання застосовується з метою визначення оптимального способу взаємодії галузей, тобто збалансування виробництва і забезпечення оптимального використання та транспортування наявних запасів. Одним із важливих інструментів менеджерів різних галузей мають бути економіко-математичні моделі, які дозволять прогнозувати можливі наслідки запланованих заходів. У статті наведено спосіб автоматизації прогнозних моделей логістичного забезпечення різноманітних потреб, який реалізується шляхом застосування розподільного методу для оптимізації використання ресурсів. Одним з таких алгоритмів рішення задачі є метод мінімальної вартості, який широко використовується для отримання опорного плану оптимізаційних, прогнозних задач, однак, спосіб застосування зазвичай ручний і результат залежить від кваліфікації користувача. Для практичної реалізації складання опорного плану розв’язування оптимізаційної задачі шляхом автоматизації розрахунків застосовувалися засоби Visual Basic for Applications (VBA) у програмі Microsoft Excel. Розроблена програма розрахунку опорного плану розподільчої задачі методом мінімальної вартості на мові програмування VBA дає змогу в динамічному режимі змінювати кількість та запаси постачальників, кількість і потреби споживачів та тарифи. Вдосконалення даної програми для автоматизації розрахунків розподільного методу полягає в застосуванні форм VBA для більш наочного відображення вхідних та вихідних даних. Практична цінність статті полягає у тому, що наведений текст програми може використовувати будь-який користувач шляхом додавання її в макроси Excel.