ВПРОВАДЖЕННЯ ЗАСТАВНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ - Білоус, Костянтин (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У статті досліджено сучасний стан управління заставою в правовому середовищі України та запропоновано законодавчі зміни для покращення інфраструктури ринку деривативів. Дослідження має на меті оцінити правову базу Законів України та нормативно-правові акти Національного банку України щодо впровадження механізмів управління заставою в українському законодавстві з метою забезпечення безпеки та доступності ринку. З огляду на інтеграцію України до світових фінансових ринків, прозора правова база для управління заставою має критичне значення для стабільності ринку. У роботі проаналізовано особливості управління заставою в Україні, досліджено останні законодавчі зміни та ініціативи щодо підвищення прозорості та стабільності ринку. Засновуючись на міжнародних стандартах, запропоновано законодавчі зміни для зміцнення правової інфраструктури управління заставою на ринку деривативів. Впровадження надійної правової рамки та механізмів, таких як заставний менеджмент та центральний кліринг, є важливим для забезпечення прозорості ринку, зменшення системних ризиків та підвищення довіри інвесторів. У статті наголошено на важливості впровадження найкращих міжнародних практик для сталої системи управління заставою в Україні, посилаючись на дослідження експертів у сфері фінансових ринків, управління заставою та правового регулювання. Аналіз наукової літератури виявляє проблеми та недоліки управління заставою в Україні та на глобальному рівні, оцінюючи їх вплив на стабільність та прозорість фінансового ринку. Дослідження акцентує увагу на потенційних перевагах введення центрального клірингового дому для операцій з деривативами в Україні. Центральна контрагент виступав б як посередник у деривативних угодах, вимагаючи від сторін розміщення застави з метою мінімізації ризику окремих контрагентів та забезпечення стабільності ринку. В результаті, впровадження механізмів управління заставою в Україні є важливим для розвитку зрілого фінансового ринку. Таким чином, рекомендовано внести законодавчі зміни та включити механізми управління заставою в українське законодавство для досягнення цієї мет з приведення фінансового ринку України у відповідність з європейськими стандартами та забезпечення майбутнього фінансового сектора.