DIGITAL-ТЕХНОЛОГІЇ I SMART-СИСТЕМИ У СФЕРІ ПОВОДЖЕННЯ З ЕЛЕКТРОННИМИ ВІДХОДАМИ У КИТАЇ: ДОСЛІДЖЕННЯ ОСНОВНИХ НАУКОВИХ НАПРЯМІВ - Яфень, Хан; Шевченко, Тетяна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Збільшення обсягів утворення та накопичення різних категорій електронних відходів і низький рівень їх роздільного збирання та утилізації створює значні ризики для навколишнього середовища та здоров’я людини. Щоб запобігти стрімкому зростанню утворення електронних відходів у світі, яке не спричинило серйозного забруднення навколишнього середовища та негативного впливу на здоров’я людини, правильне поводження з електронними відходами має вирішальне значення. В останні роки Китай почав приділяти більше уваги поводженню з електронними відходами, оскільки неофіційна переробка та утилізація неавторизованими збирачами призвела до серйозних екологічних проблем у деяких регіонах. Однак досягти ефективного поводження з відходами електронних продуктів у країні, що розвивається, як Китай, де щороку виробляється велика кількість електронних відходів, але рівень переробки якого низький, – це величезна проблема. З розвитком digital-технологій з’являються нові можливості для більш ефективного управління у сфері поводження з електронними відходами. Багато компаній у Китаї розробляють розумні системи збору та переробки електронних відходів, застосовуючи Інтернет речей (IoT), великі дані, хмарні обчислення та штучний інтелект (ШІ), але вони також стикаються з проблемами в різних аспектах. Стаття має на меті виявити та систематизувати основні наукові напрями дослідження у сфері застосування smart-технологій для збирання та утилізації електронних відходів в Китаї. В роботі представлені сучасні системи smart-збирання електронних відходів різних категорій, які були впроваджені та розширені через місцеві підприємства та програми підприємництва як альтернативи неформальним підходам роздільного збирання. За результатами дослідження встановлено, що smart-технології мають значний потенціал щодо застосування у сфері збирання електронними відходами. Це дослідження посилює академічні дебати та усуває розрив між практиками галузі та дослідницьким співтовариством. Запропоновано стимулюючі заходи щодо посилення застосування digital-технологій та smart-систем у сфері поводження з відходами цього виду.