СІЛЬСЬКИЙ РОЗВИТОК ІЗ ЗАЛУЧЕННЯМ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ПАРТНЕРСТВА - Костецька, Ірина (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Органи місцевого самоврядування в сільській місцевості шукають нових шляхів розвитку, і багато з них розглядають туризм як один з основних напрямків. Об’єктом дослідження обрано Люблінське воєводство з Польщі, яке є сусіднім з Львівською областю в Україні. Обидва регіони характеризуються схожими природними умовами та спільною культурною спадщиною. В дослідженні припускається, що прикордонні регіони Польщі можуть стати важливим прикладом для українських прикордонних регіонів на шляху інтеграції до Європейського Союзу. Метою дослідження було проведення оцінки стратегічних документів на рівні воєводства і гміни для визначення їх просторових вимірів та факторів, що визначають вибір пріоритетних напрямків розвитку. Представлено огляд політики підтримки сільського розвитку та поглиблений приклад територіального партнерства (Локальна група діяльності «Фруктова стежка»), що є основою для оцінки ефективного розвитку сільських громад. Для вибору об’єктів дослідження сформовано чіткі критерії відбору. Детальна мета – проаналізувати місце туризму в локальних стратегіях розвитку гмін та оцінити, наскільки польський досвід може бути імплементований в Україні. У рамках дослідження було розглянуто стратегічні документи на рівні воєводства у сфері розвитку туризму. Водночас, у Люблінському воєводстві проаналізовано напрями Локальної групи діяльності (ЛГД), які створені асоціаціями гмін для підтримки місцевого розвитку. Детально розглянуто стратегії кожної гміни, що входить в ЛГД, а також стратегію самої ЛГД. В аналізі зазначено, які цілі та дії пропонуються для реалізації в їхніх стратегіях місцевого розвитку за напрямком туризму. За результатом дослідження запропоновано систему планування на місцевому рівні з використанням ЛГД як додаткового інструменту. Такий підхід дозволить працювати системно і більш ефективно. Підготовлено пропозиції щодо створення в Україні Локальних груп діяльності за зразком Польщі. Як показав аналіз, ЛГД відіграють важливу роль у розробці стратегічних програм і планів, а їхні локальні стратегії стають додатковим інструментом для реалізації діяльності, що підтримує розвиток обраного напрямку в гміні/громаді.