ФОРМУВАННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ ОЦІНКИ ВПЛИВУ ЕКОСИСТЕМНИХ ЗМІН НА СТАН ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Кириленко, Максим; Кубатко, Олександра; Треус, Алла; Степаненко, Євгенія; Міщенко, Ярослав (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У статті розглянуто поняття екосистеми, екосистемних послуг та їх значення для сучасних економічних систем. Особливу увагу приділено питанням змін у екосистемах, а також позитивному та негативному впливу, котрий зумовлений цими змінами. Проведено дослідження українських та закордонних наукових праць, котрі пропонують різноманітні методи економічної оцінки екосистемних послуг та змін у екосистемах у загальному плані. Визначено основні зони впливу екосистем на економічну діяльність. На прикладі галузі бджільництва продемонстровано наслідки змін у лісових та польових екоситемах. Показано, яким чином екосистемні зміни відкривають нові можливості для малого та середнього бізнесу. Розглянуто динамічну прикладну модель «імпульси діяльності – навантаження – стан – експозиція – результат – дії» (ІНСЕРД), котра застосовується для оцінювання стану сестейновості еколого-економічних систем різного рівня. Проаналізовано складові моделі ІНСЕРД та запропоновано подальші напрями її удосконалення. Проаналізовано окремі складові природних систем, котрі підвищують рівень стійкості, не лише екологічних систем, проте і економічних також. Зокрема, проаналізовано функції комах-запилювачіів, котрі виконують екосистемну функцію запилення ентомофільних рослин, що сприяє підвищенню якісних та кількісних показників урожайності, а також збереженню видів рослин і тварин. У той самий час, окремі економічні фактори зростання не є сестейновими по своїй природі. Зокрема, застосування інсектицидів та інших засобів захисту рослин є економічно ефективним лише в короткотерміновій перспективі. У більш широкому часовому контексті такі практики призводять до значних екосистемних та економічних втрат. Матеріали статті можуть бути корисними для представників малого та середнього бізнесу, чия діяльність пов’язана з природними екосистемними ресурсами, та для тих, хто готовий вкладати свій інтелектуальний та фінансовий капітал у сучасні екологічні напрями господарювання.