ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ТА ІНТЕГРАЦІЯ БРЕНДИНГУ ТА КОНТЕНТ-МАРКЕТИНГУ - Ященко, Максим (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Внаслідок високого рівня конкуренції за увагу споживача, підприємства активно працюють над створенням сильної ідентичності свого бренду та встановленням зв’язку зі своєю цільовою аудиторією. Маркетингові технології та інструменти постійно змінюються та вдосконалюються в пошуках нових форм комунікацій зі споживачами задля зміцнення позицій бренду в свідомості споживачів, формування обізнаності, задоволеності та лояльності потенційних клієнтів. Одним з таких інструментів став контент-маркетинг – сукупність прийомів зі створення та розповсюдження контенту з метою інтенсифікації взаємодії зі споживачем і залучення його уваги. В сучасних умовах розвитку інформаційних та комунікаційних технологій, пріоритетними завданнями брендингу є формування довгострокових взаємовідносин з потенційними клієнтами та споживачами, запорукою яких стає застосування контент-маркетингу. Теоретичною базою для написання статті стали дослідження брендингу і контент-маркетингу українськими та іноземними науковцями, а також описані ними успішні випадки застосування контенту для посилення позицій бренду компаній. При написанні статті було використано наукові методи групування, узагальнення, теоретичного та порівняльного аналізу, що, в свою чергу, дозволило дослідити роль контент-маркетингу в управлінні політикою бренду підприємства та особливості використання контенту для формування капіталу бренду. Визначено ключові риси контент-маркетингу. Охарактеризовано завдання контент-маркетингу для управління брендингом підприємства. Висвітлено роль контент маркетингу на кожному рівні моделі "Колесо бренду". Показано вплив використання контенту на зростання показників капіталу бренду: обізнаності та впізнаваності, позитивних асоціацій, сприйняття якості та лояльності до бренду. Наведено кейси успішного використання контенту для зміцнення бренду підприємства. Показано зв’язок цілей маркетингових комунікацій з інструментами контент-маркетингу та елементами капіталу бренду. Висновки, отримані в ході дослідження, будуть корисними для українських підприємців в процесі формування контент-маркетингової стратегії, розвитку брендингу, поглиблення розуміння зв’язку між ними, а також сприятимуть поширенню використання контент-маркетингових заходів.