ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ КАПІТАЛ РЕГІОНУ ЯК ФАКТОР ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Манн, Руслан; Шульга, Олександр (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Стаття присвячена ідентифікації факторів розвитку і збереження інтелектуального капіталу регіону для створення фундаменту інтенсивного інноваційного розвитку суб’єктів господарювання України. Доведено, що інтелектуальний капітал відіграє ключову роль у стимулюванні інноваційного розвитку суб’єктів господарювання, забезпечуючи конкурентні переваги та сталий розвиток регіону. Систематизовано загрози для інтелектуального капіталу через війну в Україні: людський чинник та демографічна ситуація, міграція кваліфікованих кадрів, руйнування інфраструктури освіти та науки, психологічні травми населення. Це скорочує можливості для генерування інновацій. Для збереження інтелектуального капіталу регіональна влада має забезпечити: відновлення освітньої інфраструктури, доступну психологічну допомогу, просвітницькі кампанії, співпрацю з бізнесом і науковими установами, підтримку інновацій.