ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРО- МОЖНОСТІ У ПОЛІГРАФІЇ - Макатьора, Альона; Макатьора, Дмитро; Кубанов, Руслан (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
У дослідженні визначено роль інформаційно-комунікаційних технологій у економіці XXI ст. та виявлено взаємозв’язок підвищення конкурентоспроможності з розвитком інформаційно-комунікаційних технологій на поліграфічному підприємстві. Висловлюється думка, що підґрунтям забезпечення конкурентоспроможності поліграфічного підприємства є актуалізація ролі інформаційно-комунікаційних технологій у поліграфічній галузі, а також наступні аспекти діяльності: автоматизація та цифрові технології; виробка персоналізованої друкованої продукції; використання електронних систем комунікації; застосування інформаційних технологій, що дозволяють створювати інноваційні друковані продукти зі складним дизайном. Звертається увага на те, що під час впровадження інновацій на основі оптимізації використання комплексу інформаційно-комунікаційних технологій на підприємстві керівництву важливо враховувати потенційні проблеми, з якими вони можуть зіткнутися. Загальною рекомендацією для керівництва підприємства є ретельне планування, аналіз та оцінка можливих наслідків впровадження, а також відкритість до змін та готовність до постійного вдосконалення. Колектив авторів вважає, що особливу увагу слід вділити способам, які допомагають інтегрувати технології в дизайн та виробництво друкованих продуктів: 3D друк: використання технології 3D друку дозволяє створювати унікальні об’єкти і деталі, які було б складно або неможливо виготовити іншими способами; розширена реальність (Augmented Reality, AR): застосування AR у дизайні друкованих продуктів дозволяє створювати інтерактивні елементи, які можуть взаємодіяти зі смартфонами чи планшетами споживачів; інтерактивні QR-коди: вбудовування QR-кодів у друковані продукти дозволяє створити можливість для споживачів швидко отримати додаткову інформацію про продукт або компанію, перейшовши за посиланням або сканувавши код; цифровий друк: використання цифрового друку надає можливість індивідуалізувати продукцію, швидко змінювати дизайн та виводити невеликі тиражі без значних витрат. У висновках зазначено, що інформаційно-комунікаційні технології відкривають нові можливості для розвитку поліграфічної галузі, допомагаючи підприємствам пристосовуватися до швидко умов ринку, що змінюються та задовольняти потреби сучасних споживачів.