КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ІНТЕГРАЦІЇ ПРИНЦИПІВ БІОЕКОНОМІКИ В УПРАВЛІНСЬКУ ПРАКТИКУ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ ДИСКУРС - Петричук, Світлана (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Актуальність дослідження концептуальних засад інтеграції принципів біоекономіки в управлінську практику підприємств України зумовлена необхідністю розробки нових парадигмальних підходів до ведення господарської діяльності на засадах сталого розвитку, ресурсоефективності та екологічної відповідальності. Перехід до біоекономічної моделі розглядається як пріоритетний напрям реформування економічної системи України в контексті імплементації Цілей сталого розвитку. Метою дослідження є визначення, ідентифікація та систематизація базових принципів біоекономіки, виокремлення їх сутнісного змістовного наповнення та специфіки імплементації в управлінську діяльність господарюючих суб’єктів. Методика дослідження ґрунтується на критичному аналізі еволюції концепції біоекономіки, визначенні ключових принципів біоекономіки шляхом узагальнення праць провідних науковців, а також формулюванні концептуальних засад імплементації біоекономіки в корпоративне управління на основі інтеграції принципів сталого розвитку, стейкхолдерської теорії фірми та ресурсної концепції стратегічного управління. Отримані результати полягають у виокремленні та змістовній характеристиці базових принципів біоекономіки, зокрема ресурсоефективності, циркулярності, екологічної сталості, біорізноманіття, конкурентоспроможності, системності. Також сформовано теоретичні підвалини імплементації принципів біоекономіки в систему корпоративного управління та запропоновано відповідні організаційні, технологічні та інституційні інновації для їх впровадження. Практична цінність полягає у розробці прикладних рекомендацій щодо імплементації принципів біоекономіки в діяльність підприємств, спрямованих на підвищення екологічної відповідальності бізнесу, енерго- та ресурсоефективності, раціонального природокористування та розвитку біотехнологій для створення екологічно чистої продукції з високою доданою вартістю.