ІНТЕРНЕТ-МАРКЕТИНГ ЯК ФАКТОР УМОВИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ СФЕРИ ПОСЛУГ - Ігошин, Максим (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Питання адаптації основних принципів традиційного маркетингу та розвитку основ Інтернет-маркетингу у сфері послуг не можна вважати цілком вирішеними. Саме тому в дослідженні розглянуто базові категорії «Інтернет-маркетинг» у сфері послуг, показано взаємозв’язок комплексу класичного маркетингу та Інтернет-маркетингу у сфері послуг, виявлені фактори, що впливають на використання Інтернет-маркетингу підприємствами сфери послуг. Розглянуто різноплановий підхід наукового світу до розуміння сутності маркетингу в сфері послуг, де вважають основною функцією маркетингу в сфері послуг виявлення потреб цільових ринків і надання їм послуг. Визначено низку чинників, що впливають на використання Інтернет-маркетингу підприємствами сфери послуг, серед яких: фактори ринку, організаційні фактори, технологічні чинники, фінансові чинники, медійні фактори.