СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ В СИСТЕМІ КОРПОРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Середюк, Катерина (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
У статті розглянуто економічний механізм соціальних гарантій у системі корпоративної відповідальності будівельних компаній. В умовах ринкової економіки та зростаючої глобалізації бізнесу зростає значення соціальної відповідальності підприємств, зокрема будівельної галузі, яка є важливою складовою економічної та соціальної інфраструктури країни. У статті проаналізовано основні аспекти формування та функціонування економічного механізму, спрямованого на забезпечення соціальних гарантій працівників і суспільства в цілому. Визначено основні складові економічного механізму, до яких віднесено фінансові, правові та організаційні інструменти забезпечення соціальних прав працівників та реалізації соціально відповідальних ініціатив підприємств. Зокрема, автор розглядає, як будівельні компанії можуть впливати на покращення соціально-економічного становища своїх працівників через ефективні механізми корпоративної відповідальності, включаючи забезпечення належних умов праці, соціальних пільг, безпеки та гігієни праці. У дослідженні також звертається увага на інтеграцію соціальних стандартів у бізнес-моделі підприємств, що дозволяє досягти сталого розвитку як підприємств, так і суспільства в цілому. Досліджено роль будівельних підприємств у забезпеченні гідних умов праці, підтримці соціальної стабільності та розвитку людського капіталу. Запропоновано модель економічного механізму соціальних гарантій, яка включає фінансові та нефінансові інструменти забезпечення відповідальності перед працівниками. Крім того, досліджено правові аспекти корпоративної відповідальності, вплив державного регулювання на соціальні гарантії та роль соціального діалогу між підприємствами та державними інституціями. Проаналізовано взаємозв’язок між корпоративною відповідальністю та економічною стійкістю підприємств будівельної галузі, а також вплив соціальних гарантій на підвищення продуктивності праці та покращення репутації компанії. Визначено, що впровадження ефективних механізмів соціальних гарантій не тільки покращує репутацію підприємств, а й сприяє підвищенню їх конкурентоспроможності на ринку. Надано рекомендації щодо вдосконалення економічного механізму соціальних гарантій для підвищення соціальної захищеності працівників та сталого розвитку будівельних підприємств.