ВАЖЛИВІСТЬ CRM СИСТЕМ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МАРКЕТИНГУ ПІДПРИЄМСТВА - Мєшков, Сергій (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
У статті розкривається сутність CRM системи. Розглянуто основні елементи, принципи роботи CRM-системи та наведено основні етапи впровадження CRM-системи. Обґрунтовано важливість інструментів CRM, які дозволяють підприємству оптимізувати процес взаємодії з клієнтами, а також створити ефективний механізм управління маркетингом, продажами та обслуговуванням. Проаналізовано основні функції CRM-системи, які оптимізують роботу відділу продажів, спрямовані на підвищення якості обслуговування та збільшення прибутку компанії. Визначено важливість CRM-системи, а також більшості автоматизованих інформаційних систем, призначених для швидкої обробки великого обсягу інформації. CRM - це система для управління відносинами з клієнтами та оптимізації бізнес-процесів. Функції CRM-системи різноманітні та охоплюють широкий спектр діяльності. Для відділів продажів системи CRM надають інструменти для створення потенційних клієнтів, управління можливостями та прогнозування продажів. Відділи обслуговування клієнтів отримують переваги від систем CRM, скорочуючи час відповіді, відстежуючи запити клієнтів і ефективно вирішуючи проблеми. Подібно до інших автоматизованих інформаційних систем, цінність системи CRM полягає в її здатності швидко й ефективно обробляти великі обсяги даних. Автоматизуючи рутинні завдання та надаючи доступ до інформації в реальному часі, системи CRM дають можливість організаціям приймати обґрунтовані рішення та оперативно реагувати на потреби клієнтів. У сфері маркетингу системи CRM виявилися безцінними активами. Використовуючи дані клієнтів, організації можуть розробляти цільові маркетингові кампанії, персоналізувати досвід клієнтів і вимірювати ефективність своїх маркетингових зусиль. CRM-системи також дозволяють компаніям визначати можливості збільшених і перехресних продажів, максимізуючи тривалу цінність клієнта. Майбутнє CRM-систем багатообіцяюче з постійним прогресом у технологіях і зростанням рівня впровадження. Оскільки організації продовжують визнавати переваги CRM, ми можемо очікувати появи ще більш складних та інтегрованих рішень. Впровадження CRM-системи може значно покращити маркетингову діяльність компанії, підвищити задоволеність клієнтів і сприяти загальному розвитку бізнесу. Системи CRM полегшують управління знаннями, співпрацю та звітність, дозволяючи організаціям приймати рішення на основі даних і оптимізувати свою діяльність. Доведено, що використання CRM-системи для маркетингу допомагає використовувати дані клієнтів у розробці стратегії компанії. Зроблено висновки щодо перспектив впровадження CRM-систем та її впливу на підвищення ефективності маркетингової діяльності підприємства.