ІНСТИТУЦІЙНА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЗВІТУВАННЯ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ ОРГАНІЗАЦІЙ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Білобловський, С.В. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти інтеграції прозорості звітування у стратегічне управління організацій в умовах глобальної нестабільності. Основна увага приділена аналізу інституційних та динамічних можливостей, які дозволяють організаціям адаптуватися до швидких змін у зовнішньому середовищі та інтегрувати принципи сталого розвитку у свою діяльність. Виявлено ключові перешкоди, з якими стикаються організації, зокрема явища greenwashing, bluewashing та window dressing, що ускладнюють формування довіри до звітності. У статті розглянуто сучасні теоретичні підходи, зокрема інституційну теорію Майєра та Роуена, яка пояснює, як формальні структури можуть виконувати символічну роль, створюючи видимість відповідності вимогам зацікавлених сторін. Методологічна основа дослідження включає системний підхід, теоретичний аналіз джерел, логічне узагальнення та елементарно-теоретичний аналіз. Це дозволило виявити ключові проблеми, такі як недостатня інтеграція принципів сталого розвитку у внутрішні процеси компаній і відсутність відповідності між декларованими та реальними результатами. Зокрема, проаналізовано практики формальної звітності, яка часто не забезпечує реальних змін у діяльності компаній. Результати дослідження підтверджують, що звітування сталого розвитку є важливим інструментом комунікації з зацікавленими сторонами, оскільки воно сприяє зміцненню довіри, підвищенню репутації та залученню інвестицій. Для подолання перешкод запропоновано впроваджувати розвивати культуру відкритості, оптимізувати структури управління та впроваджувати інноваційні технології. Особливий акцент зроблено на необхідності гармонізації міжнародних стандартів звітування, що дозволить створити єдині підходи до оцінки нефінансових показників діяльності організацій. Практична цінність статті полягає у формуванні рекомендацій для організацій, які прагнуть підвищити прозорість звітування, забезпечити стійкість до змін та відповідати сучасним вимогам сталого розвитку. Запропонований підхід сприяє інтеграції інституційних змін у стратегії організацій та дозволяє забезпечити стійку довгострокову конкурентоспроможність.