ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ УПРАВЛІНСЬКИХ СТРУКТУР ЯК СКЛАДОВА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Лишенко, Маргарита; Чайка, Максим (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У статті досліджено теоретичні основи формування конкурентних управлінських структур як складова інноваційного розвитку аграрних підприємств. Визначено складові формування конкурентних управлінських структур. А також розглянуто теоретичні аспекти формування конкурентних управлінських структур, через: системний підхід до управління, стратегічне управління, організаційну структуру, фінансове управління, маркетинг та управління взаємодією з клієнтами та інше. Формування конкурентних управлінських структур вимагає комплексного підходу, що включає аналіз внутрішніх і зовнішніх факторів, оцінку ресурсів і можливостей, врахування інституційних чинників та впровадження ефективних стратегій управління змінами. Використання теоретичних основ дозволяє підприємствам розробляти та впроваджувати структури, які сприятимуть досягненню стійких конкурентних переваг на ринку. Формування конкурентних управлінських структур у аграрних підприємствах є важливим елементом інноваційного розвитку, що забезпечує їх адаптацію до ринкових умов і підвищення конкурентоспроможності. Основними теоретичними засадами цього процесу є: концепція управлінської інновації - управлінські інновації передбачають впровадження нових підходів до організації та управління підприємством, що сприяє підвищенню його ефективності. Це може включати зміни в структурі підприємства, впровадження нових технологій, оптимізацію бізнес-процесів тощо. Теорія конкурентних переваг - в основі формування конкурентних управлінських структур лежить здатність підприємства створювати і підтримувати конкурентні переваги. Це може бути досягнуто шляхом ефективного використання ресурсів, інноваційних підходів до управління, оптимізації виробничих процесів та ін. Організаційна гнучкість – важливим фактором конкурентоспроможності є гнучкість управлінської структури, яка дозволяє підприємству швидко реагувати на зміни в зовнішньому середовищі та адаптуватися до нових умов ринку. Це включає в себе як горизонтальні, так і вертикальні зміни в структурі управління. Системний підхід – формування конкурентних управлінських структур вимагає системного підходу, який передбачає інтеграцію всіх підсистем підприємства (виробничої, фінансової, маркетингової, кадрової) для досягнення загальної мети – підвищення конкурентоспроможності. Інноваційний розвиток – інновації є ключовим фактором розвитку аграрних підприємств, і їх впровадження в управлінські структури сприяє підвищенню ефективності управління, зменшенню витрат і підвищенню якості продукції. Управління інноваціями вимагає спеціальних компетенцій та підходів до керування змінами. Формування конкурентних управлінських структур є невід’ємною складовою інноваційного розвитку аграрних підприємств, що дозволяє їм залишатися конкурентоспроможними в умовах динамічного ринку та мінливих зовнішніх умов.