УПРАВЛІННЯ МAPКEТИНГOВO-ЗБУТOВОЮ ТА ЛОГІСТИЧНОЮ КОНЦЕПЦІЄЮ І ВПРОВАДЖЕННЯ ЇЇ В БІЗНЕС-СТРАТЕГІЮ CУБ’ЄКТА AГPAPНOГO ПІДПРИЄМНИЦТВА - Лишенко, Маргарита; Жук, Руслан; Петренко, Олег (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У статті проведена оцiнка пoтeнцiaлу poзвитку мapкeтингoвo-збутoвoї та логістичної дiяльнocтi aгpapного пiдпpиємcтва на перспективу; визначено маркетингові можливості управління виробничо-збутовою концепцією підприємства; сформовано шляхи пiдвищeння eфeктивнocтi мapкeтингoвo-збутoвoї дiяльнocтi cуб’єкту aгpapнoгo бiзнecу, запропоновано до впровадження маркетингово-збутову концепцію в загальну бізнес-стратегію підприємства, визначена концепція оцінки логістичної діяльності підприємства, відображено індикатори, які дозволяють аналізувати стан логістичної системи. Підвищення результативності аграрних підприємств є запорукою успішного функціонування економіки держави. Однак, наразі, перед товаровиробниками постає низка проблем, які стосуються майже всіх сфер їх виробничо-комерційної та аграрної діяльності. Так, проблеми виробничого та торгівельного характеру безпосередньо спричиняють негативні наслідки у результатах збутової діяльності, невідповідність формування цінової політики товаровиробників сучасним викликам забезпечення необхідного рівня фінансової самостійності знижує їх показники економічної ефективності. Всі визначені напрями повністю впливають на можливості та перспективи формування належного рівня маркетингового управління виробничо-збутовою концепцією та її вплив на формування бізнес-стратегії аграрного підприємства. Одним із ключових інструментів управління, який сприяє підвищенню конкурентоспроможності аграрних підприємств як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, є маркетингова діяльність. Сучасні економічні умови, зокрема вплив світової економічної кризи, значно трансформували внутрішні процеси функціонування підприємств. В Україні для досягнення високого рівня економічного розвитку необхідно подолати низку кризових явищ, серед яких основними є невідповідність структури та обсягів експорту потребам і можливостям держави. Динамічний розвиток аграрних підприємств у передкризовий період зумовив їх вихід на важливі позиції на внутрішньому та зовнішньому ринках. Однак, у сучасних умовах, замість зосередження на кількісному зростанні, акцент слід робити на забезпеченні якісного розвитку. Одним із шляхів досягнення цього є вдосконалення управління маркетингово-збутовою та логістичною концепцією підприємства. Маркетинг як функція управління дозволяє підприємствам стабілізувати внутрішні процеси, що своєю чергою сприяє підвищенню позицій на ринках збуту. Маркетингова діяльність у сучасних умовах повинна сприяти створенню та формування бізнес-стратегії, особливо в умовах нестабільності та мінливості зовнішнього середовища. Ефективність управління маркетингом та збутом напряму впливає на результативність розвитку підприємства та формування його бізнес-стратегії, оскільки саме маркетинг стає важливою складовою інтегрованої системи управління. Таким чином, управління маркетингово-збутовою і логістичною концепцією та формування бізнес-стратегії підприємства стає не лише інструментом стабілізації діяльності аграрних підприємств, але й ключовим фактором їх конкурентоспроможності та стійкого розвитку. Для ефективного впровадження маркетингових стратегій підприємствам необхідно створити гнучкі системи управління, здатні адаптуватися до змін у зовнішньому середовищі.