КЛАСТЕРИЗАЦІЯ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ ПОСТВОЄННОЮ ВІДБУДОВОЮ - Карінцева, Олександра; Тарасенко, Світлана; Ярош, Олександр; Харченко, Микола; Коноваленко, Ірина (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Реструктуризація економіки України в умовах трансформацій та поствоєнної розбудови вимагає глибокого аналізу соціально-економічних процесів у регіонах. Дослідження, присвячене кластеризації регіонів України на основі динаміки експорту, імпорту та кількості суб’єктів господарювання у 2022-2024 рр., виявило суттєві територіальні відмінності у змінах економічної активності. На основі аналізу було виокремлено чотири основні кластери регіонів: 1)регіони з помірними змінами в кількості суб’єктів господарювання та обсягах експорту; 2)регіони з найбільшими негативними змінами в обсязі експорту; 3)регіони з великими змінами в кількості суб’єктів господарювання, але з помірними змінами в обсязі експорту; 4)регіони з найменшими змінами в обох показниках, що свідчить про їхню стабільність в умовах криз. Виявлені відмінності в динаміці економічних показників підтверджують необхідність диференційованого підходу до розробки програм економічного відновлення. Соціально-економічні тенденції, що сформувалися внаслідок кризових явищ та військових дій, вимагають адаптивних механізмів підтримки підприємництва та стимулювання інвестиційної діяльності в залежності від особливостей кожного регіону. Застосування цифрових технологій відіграє ключову роль у процесі реструктуризації економіки. Автоматизація бізнес-процесів, розвиток електронної комерції та цифрових платформ сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності регіонів. Впровадження цифрових інструментів дозволяє оперативно аналізувати зміни в економічній активності, розробляти ефективні стратегії регіонального розвитку та забезпечувати прозорість прийняття управлінських рішень. Результати дослідження можуть бути використані для оцінки ефективності регіональної політики та розробки практичних рекомендацій щодо відновлення економічної активності в регіонах України. Вони також стануть основою для розробки стратегічних напрямів реструктуризації економіки у контексті цифрової трансформації та поствоєнного відновлення країни.