СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ АГРОПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Омеляненко, Денис (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасних концепцій управління активами агропідприємств України в умовах ринкової економіки, нестабільності та високих ризиків. Оскільки аграрний сектор є однією з ключових галузей економіки України, ефективне управління активами підприємств цього сектору має важливе значення для їхньої фінансової стійкості, конкурентоспроможності та довгострокового розвитку. У статті узагальнено методологічні підходи до управління активами агропідприємств та надано практичні рекомендації щодо їх оптимізації. В сучасних умовах господарювання агропідприємства стикаються з низкою викликів, серед яких коливання цін на сільськогосподарську продукцію, вплив змін клімату, проблеми з доступом до фінансування, а також нестабільність внутрішнього та зовнішнього ринків. Для досягнення стабільного розвитку необхідно розробляти дієву фінансову політику, яка передбачає ефективне управління як оборотними, так і необоротними активами. У статті розглянуто особливості управління матеріальними, фінансовими та нематеріальними активами агропідприємств, а також їхній вплив на фінансовий результат. Проаналізовано динаміку структури активів агропідприємств України за останні роки та визначено тенденції їхнього розвитку. Особлива увага приділена питанням підвищення ефективності використання активів, зокрема впровадженню сучасних цифрових технологій та управлінських інновацій. У статті розглядаються європейські практики управління активами в аграрному секторі, які можуть бути адаптовані в Україні. Також проаналізована сучасні технологічні дослідження, які можуть бути імплементовані в рамках цифровізації та та використання новітніх технологій на аграрних підприємствах. Висвітлено наукові підходи та роботи вітчизняних і зарубіжних дослідників, присвячені проблемам управління активами, а також розглянуто комплексні методи їх обліку, оцінки та аналізу. Доведено, що формування ефективної стратегії управління активами є ключовим фактором для забезпечення фінансової стабільності агропідприємств. Визначено основні напрями вдосконалення управлінських підходів до активів агропідприємств, що сприятимуть підвищенню їхньої економічної ефективності в умовах невизначеності та ризику.