СТРАТЕГІЧНІ АСПЕКТИ МЕХАНІЗМІВ СОЦІАЛЬНО-ВІДПОВІДАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ЯК ОСНОВА ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ В ГРОМАДАХ - Данько, Юрій; Лишенко, Віталій (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У статті досліджено стратегічні засади соціально-відповідального управління персоналом як ключового чинника формування соціального капіталу в громадах. Обґрунтовано роль соціальної відповідальності підприємств у підвищенні рівня довіри, соціальної згуртованості та ефективності взаємодії між різними суб’єктами громади. Запропоновано механізми впровадження соціально-відповідальних практик у систему управління персоналом з урахуванням інтересів локальних спільнот. У статті розглядаються стратегічні підходи до впровадження соціально-відповідального управління персоналом (СВУП) як важливої складової сучасної управлінської практики, що здатна стимулювати розвиток соціального капіталу в територіальних громадах. Акцентовано увагу на тому, що соціальна відповідальність у сфері управління персоналом виходить за межі корпоративної політики й перетворюється на інструмент зміцнення суспільної довіри, партнерських взаємин між підприємствами, громадянським суспільством і місцевими органами влади. Аналізуються основні елементи СВУП, серед яких: забезпечення гідних умов праці, розвиток людського потенціалу, соціальний діалог, участь у житті громади, екологічна свідомість та етичне лідерство. Доведено, що послідовна реалізація таких підходів сприяє підвищенню рівня соціальної згуртованості, формуванню позитивного іміджу роботодавця, зменшенню соціальної напруги, зміцненню горизонтальних зв’язків у межах громад та покращенню якості життя населення. Запропоновано стратегічні механізми посилення соціально-відповідального управління на локальному рівні, які передбачають міжсекторне партнерство, залучення бізнесу до вирішення соціально значущих проблем, розвиток соціального підприємництва, підтримку інноваційних ініціатив громад, а також впровадження систем оцінювання ефективності соціальних програм. У підсумку зазначено, що соціально-відповідальне управління персоналом стає не лише чинником внутрішньої ефективності підприємства, а й ключовим ресурсом сталого соціально-економічного розвитку територіальних громад через формування їхнього соціального капіталу.