КОНЦЕПЦІЯ СТАЛОЇ ЦИФРОВОЇ БІЗНЕС-МОДЕЛІ У ВИРОБНИЧІЙ СФЕРІ - Коблянська, Інна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Для досягнення цілей сталого розвитку важливим є забезпечити якомога ширшу реалізацію практик циркулярної економіки (ЦЕ) у бізнесі. Сучасні цифрові технології мають значний потенціал сприяти цьому та забезпечити ефективну реалізацію циркулярних стратегій, трансформуючи наявні бізнес-моделі, що вимагає досліджень щодо характеру та змісту таких трансформацій. Метою даного дослідження є розробка узагальненої концепції бізнес-моделі підприємства виробничої сфери, яка базується на використанні, переважно, цифрових технологій для реалізації основних принципів ЦЕ та досягнення цілей сталого розвитку. Методологія дослідження побудована на ідентифікації найбільш релевантних публікацій з теми, що інтегрує циркулярні бізнес-моделі та цифрові технології, з бази даних Scopus з 2015 та їх якісному аналізі, що передбачав визначення конкретних форм трансформації бізнес-процесів, основних стадій життєвого циклу для реалізації практик ЦЕ, основних цифрових інструментів, що забезпечують трансформацію. За результатами проведеного дослідження розроблено узагальнену концепцію сталої цифрової бізнес-моделі (СБЦМ) підприємства виробничої сфери, що базується на поєднанні класичних елементів бізнес-моделі (створення, доставка, захоплення цінності) з фазами життєвого циклу та реалізацією принципів циркулярної економіки через цифрові інструменти. Продемонстровано, що цифрові інструменти в моделі СБЦМ використовуються на всіх стадіях виробничо-споживчого циклу з метою: збільшення прозорості та ефективності процесів; створення інформаційної, сервісної та ресурсної цінності; забезпечення сталої синергії дій всіх стейкхолдерів. Концепція сталої цифрової бізнес-моделі виступає своєрідною системною рамкою, яка дозволяє одночасно використати цифрові рішення для закриття матеріальних циклів і створення нових моделей взаємодії з користувачами, трансформувати бізнес-процеси та забезпечити досягнення цілей сталого розвитку. Дана концепція може бути адаптована до різних секторів економіки і слугувати основою для розробки і втілення конкретних прикладних бізнес-рішень.