ІННОВАЦІЙНА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ АДАПТАЦІЇ ДО ВИКЛИКІВ ВОЄННОГО СТАНУ - Котвицька, Наталія; Скородід, Сергій (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню трансформації інноваційної політики підприємств в умовах воєнного стану, зокрема в контексті російсько-української війни. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю розуміння механізмів адаптації інноваційної діяльності до екстремальних умов функціонування та розробки ефективних стратегій забезпечення стійкості бізнесу. Проаналізовано основні виклики та можливості адаптації організаційно-економічних механізмів інноваційної діяльності до екстремальних умов функціонування. Розглянуто теоретичні засади формування антикризової інноваційної стратегії та практичні аспекти її реалізації. Визначено ключові напрями організаційних змін у системі управління інноваціями підприємств включаючи створення гнучких організаційних структур розвиток цифрової інфраструктури та формування адаптивних ресурсних баз. Запропоновано модель адаптивної інноваційної політики що враховує специфіку воєнного стану та включає систему раннього попередження гнучку організаційну структуру диверсифіковану ресурсну базу цифрову інфраструктуру та комплексну систему управління ризиками. Обґрунтовано економічну ефективність швидкого переформатування інноваційних процесів для забезпечення стійкості бізнесу та підтримки національної безпеки. Особливу увагу приділено ролі цифрової трансформації оптимізації ресурсів та стратегічного партнерства у забезпеченні безперервності інноваційних процесів в умовах війни. Доведено що воєнний стан створює не лише виклики але й нові можливості для інноваційного розвитку включаючи прискорення цифровізації розвиток креативного мислення персоналу формування нових партнерських відносин та активізацію відкритих інновацій. Запропоновано практичні рекомендації щодо розробки гнучких систем управління інноваціями здатних ефективно реагувати на безпрецедентні виклики зберігаючи перспективи довгострокового розвитку та сприяючи післявоєнному економічному відновленню країни. Результати дослідження мають важливе теоретичне та практичне значення для формування сучасної концепції інноваційного менеджменту в екстремальних умовах розробки державної політики підтримки інноваційної діяльності та створення методичного забезпечення для підприємців.