РОЛЬ ОЦІНКИ РИЗИКІВ ESG У КОРПОРАТИВНИХ ПРОЕКТАХ: БАГАТОВИМІРНИЙ ТЕОРЕТИЧНИЙ ТА ЕМПІРИЧНИЙ АНАЛІЗ - Дуан, Іньсює; Лукаш, Світлана (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У цьому дослідженні розглядається багатовимірна роль оцінки ризиків ESG у корпоративних проектах на основі теоретичних моделей (теорія зацікавлених сторін, інституційна складність) та емпіричного аналізу китайських виробничих компаній, акції яких котируються на біржі A-share (2013–2023 рр.; 23 660 спостережень). Ключові висновки показують, що показники ESG значно покращують якість розвитку корпорацій (β=0,185, p<0,01), причому найсильніший граничний вплив має управління екологічними ризиками. Цифрова трансформація виступає важливим позитивним модератором: кожне збільшення цифровізації на 1 одиницю підсилює внесок ESG у вартість на 23,7% завдяки подвійному механізму — підвищенню ефективності (наприклад, блокчейн зменшує помилки в звітах ESG на 65%) та посиленню сигналу (дані IoT збільшують зелені премії на 2,3%). Існує значна неоднорідність галузей: високотехнологічні компанії досягають вищої ефективності управління ESG (0,9071) порівняно з традиційними виробниками (0,3994), що пояснюється синергією зелених інновацій. Інституційна складність (наприклад, суперечливі ваги внутрішніх/міжнародних рейтингів) зумовлює розбіжності в рейтингах ESG, що спонукає до запровадження запропонованої «Динамічної адаптивної системи управління». Ця система передбачає кількісну оцінку ризиків за допомогою матриці ризиків ESG (наприклад, інтенсивність викидів CO₂ × чутливість до ціни на вуглець), диференційоване розподілення ресурсів (високотехнологічні компанії: 2,5–3,2 % доходу на НДДКР; традиційні компанії: 55 % бюджету ESG на екологічні технології) та інституційну адаптацію (стратегії «GLOBE-Local», такі як наголос на повазі до релігії в Південно-Східній Азії). Методологічно модель ефективності DN-DDF виявляє специфічні для кожного етапу вузькі місця, показуючи, що фази сталого розвитку відстають від етапів прибутковості на 7,4% ефективності. Практичні наслідки включають використання цифрових інструментів для дотримання вимог ESG та адаптацію управління до галузі/регіону. Обмеження включають прогалини в екологічних даних та динамічні зовнішні шоки. Дослідження підтверджує економічну цінність ESG через багатовимірні взаємодії ризиків, встановлює цифровізацію як ключовий фактор та надає практичні орієнтири для складних інституційних середовищ.