ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ УДОСКОНАЛЕННЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ЗАПОБІГАННЯ ШКІДЛИВОМУ ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ У СФЕРІ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ - Ковалишин, Володимир (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Досліджено економічні передумови необхідності удосконалення нормативно-правових інструментів запобігання шкідливому впливу на довкілля в контексті формування сучасної регіональної екологічної політики України. Наголошено, що трансформаційні процеси в економіці, поглиблення екологічних загроз та наслідки військової агресії суттєво ускладнюють можливості регіонів у сфері природоохоронної діяльності, та актуалізують потребу модернізації екологічного законодавства. Визначено, що економічні чинники, зокрема обмеженість фінансових ресурсів, низький рівень інвестицій у природоохоронні технології, недосконалість розподілу екологічного податку та слабкий вплив економічних стимулів, стримують ефективність діючої системи екологічного регулювання. На основі статистичних даних про надходження екологічного податку та витрати на охорону довкілля у 2020-2024 рр. визначено наявність дисбалансу між екологічними викликами та обсягами фінансування, що надходить до місцевих бюджетів. Наголошено, що чинна модель екологічного податку не виконує стимулюючої функції, а фінансові механізми екологічної політики залишаються малоефективними. Особливу увагу приділено гармонізації національного екологічного законодавства із законодавством ЄС, зокрема імплементації директив щодо оцінки впливу на довкілля, стратегічної екологічної оцінки, інтегрованого дозволу та впровадження найкращих доступних технологій і методів управління. Проаналізовано проблеми адаптації цих інструментів на регіональному рівні, серед яких фрагментарність нормативної бази та недостатній рівень інституційної спроможності місцевих органів влади. Запропоновано напрями удосконалення нормативно-правових інструментів, зокрема оновлення дозвільної системи відповідно до вимог ЄС, посилення екологічної відповідальності підприємств, підвищення прозорості екологічного контролю та впровадження механізмів громадської участі. Очікуваний результат передбачає формування енергоефективної, економічно збалансованої та євроінтегрованої системи регіональної екологічної політики, здатної забезпечити мінімізацію негативного впливу на довкілля та сталий розвиток регіонів України.