МЕТОДОЛОГІЯ КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ВПЛИВУ ІНСТИТУЦІЙНИХ ЧИННИКІВ НА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ГАЛУЗІ ТВАРИННИЦТВА - Місюк, Микола; Сушарник, Ярослав (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Дослідження присвячене розробці комплексної методології оцінки впливу інституційних чинників на конкурентоспроможність галузі тваринництва в Україні, що є актуальним у контексті сучасних викликів аграрного сектору. Проблема полягає в недостатній ефективності формальних інститутів, таких як законодавство та державні програми, які часто не відповідають реальним потребам галузі, а також у недооцінці неформальних інститутів, зокрема традицій, соціальних норм і довіри. Цей дисбаланс між формальними правилами та фактичними умовами господарювання гальмує модернізацію виробництва, знижує інноваційну активність і послаблює конкурентні позиції українських підприємств на внутрішньому та зовнішньому ринках. Методологія базується на інституційному аудиті, який дозволяє системно оцінити вплив інституційних чинників, ідентифікувати взаємозв’язки між економічними, соціальними та управлінськими аспектами, виявити системні бар’єри та сформувати рекомендації для створення ефективної інституційної політики. Інституційні чинники класифіковано за рівнями впливу: прямий (державні програми, податкові стимули, кредитування), опосередкований (якість освіти, інфраструктура, наукова підтримка) та латентний (традиції, норми, довіра). Методологічний підхід ґрунтується на принципах цілеспрямованості, комплексності, системності, безперервності, об’єктивності та інформаційного забезпечення. Для реалізації використано інструменти: бенчмаркінг для порівняння з кращими практиками, SWOT-аналіз для оцінки внутрішніх і зовнішніх факторів, PESTEL-аналіз для вивчення політичних, економічних, соціальних, технологічних, екологічних і правових аспектів, GAP-аналіз для виявлення розривів між плановими та фактичними показниками, динамічне моделювання, сценарний аналіз, графічні методи (багатокутні профілі) та кореляційно-регресійний аналіз для оцінки взаємозв’язків. Оцінка проводиться з використанням абсолютних (інвестиції, кадровий потенціал) і відносних (ефективність ресурсів, ринкова конкурентоспроможність) індикаторів. Логіка оцінки включає чотири етапи: формування інституційного середовища, створення умов, реакція галузі та вимірювання результатів.