ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ТА ВНУТРІШНЬОБАНКІВСЬКОГО КОНТРОЛЮ ЗА КРЕДИТНИМ РИЗИКОМ НА ПРИКЛАДІ АТ «ПУМБ» - Хома, Ірина; Патюк, Анна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Метою статті є розроблення підходів до формування ефективної системи управління кредитним ризиком і внутрішньобанківського контролю на прикладі АТ «Перший Український Міжнародний Банк» (ПУМБ). У роботі обґрунтовано актуальність дослідження з огляду на підвищення ролі ризик-менеджменту у забезпеченні стабільності банківської системи України в умовах воєнних та поствоєнних викликів. Узагальнено теоретичні засади кредитного ризику, систематизовано сучасні підходи до його оцінювання та мінімізації, на основі антисипативної концепції управління ризиками. Здійснено критичний аналіз наукових джерел, регуляторних вимог Національного Банку України та міжнародних стандартів Basel III щодо побудови внутрішніх систем ризик-менеджменту. Досліджено організаційну структуру управління ризиками в ПУМБ, побудовану за принципом «трьох ліній захисту», кредитного аналізу, ризик-менеджменту, комплаєнсу та внутрішнього аудиту і забезпечує незалежність контролю. Проведено статистичний аналіз динаміки кредитного портфелю ПУМБ за 2024 р. і показників фінансової звітності, які характеризують рівень кредитного ризику. Банк підтримує помірну частку кредитів у загальних активах (35 - 40%), нарощує клієнтську ресурсну базу та забезпечує достатній рівень капіталу (понад 11%), що говорить про контрольований ризиковий профіль і здатність покривати потенційні збитки. Виявлено, що внутрішньобанківський контроль реалізується через систему лімітування, скорингові моделі, регулярне стрес-тестування, незалежні перевірки внутрішнього аудиту, результати яких доводяться до наглядової ради. На основі аналізу розроблено практичні рекомендації щодо вдосконалення управління кредитним ризиком у банках України - запровадження системи раннього виявлення проблемних кредитів, удосконалення політики резервування відповідно до Міжнародного стандарту фінансової звітності 9, підвищення якості заставного забезпечення, розширення використання аналітичних ІТ-інструментів для моніторингу портфелю, регулярне оновлення ризик-апетиту з урахуванням макроекономічних змін. Реалізація запропонованих заходів сприятиме зміцненню внутрішнього контролю, мінімізує кредитні втрати, підвищить довіру інвесторів і стійкість банківського сектору.