КОНЦЕПТУАЛЬНІ МОДЕЛІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ У ЛОГІСТИЦІ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРОЦЕСНОГО АНАЛІЗУ - Муха, Тарас (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Мета дослідження полягає у розробці концептуальних моделей прийняття управлінських рішень у логістичних системах на основі застосування методології процесного аналізу (Process Mining). Актуальність теми обумовлена необхідністю підвищення ефективності логістичних операцій в умовах зростаючої складності ланцюгів постачання та цифрової трансформації бізнес-процесів. Традиційні підходи до аналізу логістичних процесів часто базуються на теоретичних моделях, які не завжди відображають реальний стан справ, тоді як процесний аналіз дозволяє виявляти фактичні процеси на основі подійних логів інформаційних систем. Методологія дослідження базується на синтезі концептуальних моделей процесного аналізу та їх адаптації до специфіки логістичної діяльності. У роботі застосовано методи порівняльного аналізу, систематизації та для вивчення існуючих підходів до застосування Process Mining у логістиці. Результати дослідження включають розроблену інтегровану концептуальну модель прийняття рішень, яка поєднує три ключові компоненти: виявлення процесів (process discovery), перевірку відповідності (conformance checking) та вдосконалення процесів (process enhancement). Запропонована модель забезпечує структурований підхід до аналізу логістичних операцій на основі даних подійних логів з ERP-систем, систем управління складом та транспортом. Визначено основні типи відхилень у логістичних процесах та розроблено класифікацію методів процесного аналізу відповідно до специфіки логістичних завдань. Практична цінність дослідження полягає у можливості застосування розроблених концептуальних моделей логістичними компаніями для оптимізації процесів складування, транспортування та дистрибуції, скорочення циклу виконання замовлень, підвищення рівня обслуговування клієнтів та зниження операційних витрат на основі аналізу фактичних даних про виконання логістичних операцій. Додатковою перевагою запропонованого підходу є формалізований шаблон впровадження Process Mining — від побудови моделі даних і політики якості до вибору інструментарію та метричного контролю, — що забезпечує відтворюваність, масштабованість і прозорість управлінських рішень у багатоланкових логістичних мережах.