Економічні аспекти ведення бізнесу в сфері бджільництва в Україні - О.В. Шкарупа; А.А. Треус (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2018)
Бізнес у сфері бджільництва має достатньо високий потенціал для розвитку в Україні. В даний час бджолярі використовують лише 10% галузевого потенціалу. Природні умови України дозволяють значно збільшити частку вітчизняних продуктів бджільництва на міжнародному ринку.У статті зроблено спробу дослідити реальний стан цієї сільськогосподарської галузі за допомогою відкритих ресурсів та даних, отриманих після опитування бджолярів. До уваги не брались промислові підприємства оскільки дані, отримані з відкритих джерел показують, що вони не є основними гравцями на ринку продуктів та послуг бджільництва в Україні. Наприклад, якщо говорити про виробництво меду, то великі підприємства займають лише 1,5% цієї ринкової ніші. Бджільництво в Україні стикається з проблемами законодавчого регулювання та економічними проблемами, такими як низькі закупівельні ціни на мед та відсутність державної підтримки галузі.У досліджені подано рекомендації щодо вдосконалення ведення бізнесу у сфері   бджільництва, які базуються на результатах опитування та прикладах з досвіду інших країн.У дослідженні показано, як в Україні розвивається реалізація меду та інших видів товарів і послуг бджільництва (прополісу, воску, бджолосімей, пилку, маточного молочка, послуг запилення, апітуристичні послуги). Попередні економічні дослідження в цій галузі були зосереджені в основному на виробництві меду та базувались на даних з відкритих джерел і експертних опитувань. А у дослідженнях розвитку кооперативного руху не враховувалось бажання окремих бджолярів приєднуватися до кооперативів. Усі вищезгадані аспекти були враховані у даному дослідження.