Інноваційний потенціал розвитку підприємництва - Андрій Сухоставець (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2021)
У статті досліджено інноваційний розвиток, стан наукових досліджень, визначено інноваційну позицію України в порівнянні з іншими країнами світу, проаналізовано ефективність інноваційної діяльності, проведено оцінку ефективності інноваційної діяльності підприємств за сферами діяльності та видами інновацій. Обґрунтовано, що інноваційний розвиток підприємств – це здатність визначати реальний вектор економічного розвитку, пріоритетні напрямки, оптимізацію витрат, перспективи поліпшення ринкової ситуації, поліпшення якості продукції, забезпечення конкурентоспроможності, а отже, розвиток підприємництва. Дослідженнями доведено, що кількість працівників задіяних в науково-дослідній роботі у сільському господарстві, лісовому та рибному господарстві зменшилася в три рази а питома вага працівників за напрямом сільське господарство склала в 2019 році тільки 0,13 відсотка. Аналіз показує на збільшення частки витрат на інновації в ВВП таких країн як Німеччина на 3,13 відсотка; Іспанія на 1,24 відсотка; Польща на 1,21 відсоток. В Україні ці показники найнижчі в порівнянні з країнами Європейського Союзу. Визначено, що існують негативні тенденції щодо частки витрат на виконання наукових розробок. Висунуто припущення щодо інертності підприємств, особливо малих, щодо впровадження інновацій. Доведено, що для активізації процесів всередині підприємств необхідно враховувати такі факти як послідовність та взаємозв'язок інновацій на різних стадіях виробничого циклу, інтеграцію підприємств для створення та впровадження інновацій, економічний інтерес до впровадження інновацій учасниками, екологічні та соціальні результати інновації. Визначено, що пріоритетом вкладення коштів в наукові розробки є біоекономіка та циркулярна економіка в аграрному секторі.