Аналіз ринку відвідувачів мереж кінотеатрів - Альона Штанова (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
Проведено дослідження потенціалу споживчої поведінки та доступних відвідувачів мереж кінотеатрів шляхом опитування населення України. На групу було поділено 26 запитань: демографічні, спрямовані на отримання інформації про стать, соціальний та сімейний стан респондента; питання, пов’язані з відвідуванням кінотеатру, – від етапу покупки квитка до відвідування; ставлення респондента до кінематографа. На основі отриманих даних моделювали сегментацію населення, поділену на цільову та потенційну аудиторію відвідувачів. Проведено аналіз подібних досліджень, які проводилися в різні часи в Україні, виділено подібні риси, щоб виявити критичні фактори ефективності маркетингової стратегії мереж кінотеатрів. За результатами дослідження надано рекомендації щодо маркетингової стратегії українських кіномереж. Оскільки репертуар кінотеатру оновлюється щотижня, а більшість із цих респондентів відвідує кінотеатр найчастіше (раз на місяць), можна збільшити частоту відвідувань. Гості, які не купують їжу в барі, здебільшого купують квитки в касах, а тому повинні розширити спілкування із цим сегментом через сценарії касирів за допомогою акції в барі. VIP-зал потрібно пропагувати через позиціонування як спосіб провести ідеальне побачення, цільова аудиторія – чоловіки в парі. Найбільшу кількість квитків купують жінки, які одружені, з дітьми, вони рідко ходять у кіно і не користуються програмою лояльності. Необхідно включити їх у програму лояльності та заохочувати збільшення частоти відвідувань за допомогою заохочувань та оголошень. Прем’єрні покази відвідують респонденти, які мотивовані подивитися очікуваний фільм, тому варто зосередитися на підписці на соцмережі кінотеатру та створити ажіотаж для фільмів, щоб задовго до прем’єри їх повідомляли про цікаві факти про фільм, його акторський склад тощо. Дослідження показало, що рівень лояльності серед користувачів програми лояльності в рази вищий, аніж у тих, хто цього не робить. Це означає, що кінотеатри повинні використовувати програму лояльності у своїх маркетингових стратегіях, а тим, у кого вже є програма лояльності, потрібно зосередитися та залучити відвідувачів.