Підходи до оцінки людського капіталу - Марина Ночка (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2022)
Протягом останніх років у світі спостерігається зростання інтересу до людського капіталу, його ролі у соціально-економічному розвитку суспільства. Саме людський капітал, що являє собою сукупність знань, навичок, здібностей, здоров'я та мотивації людини, має здатність приносити дохід як людині, так і державі у цілому, а тому є головним чинником розвитку економіки, заснованої на знаннях. У зв'язку із цим становиться актуальним питання всебічної оцінки людського ресурсу для різних структурних рівнів економіки – від макроекономічного до мікроекономічного. У статті розглянуто та класифіковано різні методи оцінки людського капіталу залежно від підходу. Описано актуальні методи оцінки людського капіталу держави та підприємства. За всього різноманіття методик думки дослідників збігаються на декількох базових підходах до оцінки людського капіталу, а саме: прямі підходи: підхід на основі витрат, підхід, що базується на доходах протягом усього життя, інтегрований підхід, підхід, заснований на показниках (освітній підхід); непрямі підходи (індекс людського капіталу). Стаття містить детальний аналіз публікацій різних авторів із проблеми, що стосуються методології оцінки людського капіталу на рівні господарюючого суб’єкта. Систематизовано доробки дослідників із цього питання та виділено підходи до оцінки людського капіталу на мікроекономічному рівні: дохідний підхід, витратний підхід, інвестиційний підхід, результативний підхід, ринковий підхід (порівняльний підхід), експертний підхід. Отримана класифікація дає змогу дослідникам та практикам, що оцінюють людський капітал, вибирати найбільш підходящі методи оцінки. У зв’язку з мінливістю економіки порушене у статті питання потребує подальших досліджень та розроблення нових методик оцінювання людського капіталу з урахуванням якісних показників. Проведене дослідження дало змогу зробити висновок про те, що людський капітал слід піддавати не лише кількісній, а й якісній оцінці за допомогою експертних методів. Перераховано переваги експертних методів під час оцінки людського капіталу.